Ostajan opas: Kaikki kyynärsauvoista

Kyynärsauvat on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön, yleensä jalkoihin kohdistuneen vamman paranemisen ajaksi tai leikkauksen jälkeiseen hoitoon. Kokosimme oppaaseen tietoja kyynärsauvojen valinnasta ja käytöstä.

Kyynärsauvat on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön, yleensä jalkoihin kohdistuneen vamman paranemisen ajaksi tai leikkauksen jälkeiseen hoitoon. Kyynärsauvoja tai vain yhtä sauvaa voi kuitenkin käyttää tukena myös pitkäaikaisessa tai pysyvässä lisätuen tarpeessa.

Kyynärsauvojen avulla kevennetään alaraajoihin kohdistuvaa rasitusta, oli kyse sitten nyrjähtäneestä nilkasta tai lonkan leikkauksesta. Jo yksi kyynärsauva auttaa helpottamaan jalkaan kohdistuvaa rasitusta, mutta mikäli toista jalkaa ei voi käyttää lainkaan, on kaksi kyynärsauvaa tarpeen.

Kokosimme muutamia vinkkejä, jotka auttavat sopivan kyynärsauvan valinnassa. Parhaimman tuntuman kyynärsauvan sopivuudesta itselle saa kokeilemalla. Voit tilata kyynärsauvan verkkokaupastamme tai tulla paikan päälle kokeilemaan eri vaihtoehtoihin.

Mitä eroa eri kyynärsauvoilla on?

Suurin osa kyynärsauvoista näyttää samanlaisilta, mutta materiaaleissa, painoissa ja kahvojen muodoissa on eroja. Lasten kyynärsauvat ovat luonnollisesti kevyempiä, lyhyempiä sekä kädensijaltaan pienempiä, kun taas painaville tai pitkille henkilöille tarkoitetut kyynärsauvat ovat jykevämpiä tai pidempiä. Kyynärsauvojen runko on yleisesti ottaen alumiinia ja paino vaihtelee 1–1,5 kg välillä.

Kyynärsauvoihin on saatavilla lisäosia, joilla käyttäjä voi parantaa käyttömukavuutta ja turvallisuutta. Myös värivalikoimaan on tullut laajennusta viime vuosina, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluisa. Paljon matkustava voi taas valita kokoontaitettavan kyynärsauvan, joka on helppo ottaa autoon tai lentokoneeseen mukaan.

Näin valitset sinulle sopivimmat kyynärsauvat

Apuvälinettä tulee käytettyä vain, jos se on käyttäjälleen sopiva – ja mielellään tietenkin myös ulkonäöllisesti miellyttävä. Epäsopiva, hankalakäyttöinen ja enemmän lisävaivaa kuin hyötyä tuottavat kyynärsauvat jäävät herkemmin nurkkaan pölyyntymään, kuin lähtevät joka kerta mukaan.

Sopivia kyynärsauvoja valitessa aloitetaan käyttäjän pituudesta ja painosta. Nämä ovat kriittisimmät ominaisuudet, joiden avulla voidaan varmistaa turvallisten kyynärsauvojen valinta. Myös kämmenen koko vaikuttaa mm. käyttömukavuuden ja ergonomian vuoksi.

 1. Kyynärsauvan oikea pituus
  Paras tapa valita oikean pituinen kyynärsauva on kokeilla kyynärsauvan käyttöä käytännössä. Kyynärsauva laitetaan käden ja vartalon väliin siten, että käsi on suorana kylkeä vasten. Pyri pitämään käsi rentona. Käsituen tulee asettua rannenivelen kohdalle. Väärän pituinen kyynärsauva saattaa aiheuttaa selkä-, hartia- tai niskakipuja.
 2. Korkeuden säätö
  Useimmat, jos eivät kaikki, kyynärsauvat ovat korkeudeltaan säädettävissä. Tarkista valitsemasi kyynärsauvan säätömahdollisuudet, tiedot löydät tuotekohtaisesti verkkokaupastamme. Säätövara kyynärsauvoissa on yleensä noin 20cm. Joissakin malleissa on mahdollista säätää myös kyynärtuen ja kahvan etäisyyttä. Tällä säädöllä saadaan paras mahdollinen tuki kyynärvarrelle.
 3. Kädensija-kyynärtuen oikea koko
  Kädensijan ja ennen kaikkea kyynärtuen tulee olla käyttäjälleen sopiva. Tuen on oltava tarpeeksi napakka, olematta kuitenkaan liian tiukka. Liian tiukka kyynärtuki voi käytettäessä hiertää ikävästi käsivartta. Kädensija-kyynärtukea sovitettaessa on myös huomioitava vaatetus. Talvitakin hiha tarvitsee enemmän tilaa kuin ohut pitkähihainen saati t-paita.
 4. Kädensijan materiaali
  Kädensijalla on suuri merkitys kyynärsauvan käyttömukavuuteen, koska käsi nojaa siihen jokaisella askeleella. Perusmalleissa on kova, muovinen kädensija, joka soveltuu satunnaiseen käyttöön. Pidempiaikaiseen käyttöön on suositeltavaa hankkia kumisella pehmusteella varustettu kyynärsauva. Käyttömukavuuden lisäksi kuminen osa estää käden luisumisen kahvasta. Saatavilla on myös ergonomisia ja käden asentoa parantavia sekä tukevia kädensijoja.
 5. Lisävarusteet
  Kyynärsauvoihin on mahdollista hankkia erilaisia lisävarusteita. Osa varusteista lisäävät turvallisuutta, osa taas käyttömukavuutta. Lisävarusteita ovat mm. talvella suositeltavat jääpiikit, sisätiloissa liukastumista estäviä kumipäitä sekä kyynärsauvapidike, joka helpottaa sauvojen hallintaa kaikissa tilanteissa.

Oikein säädetty ja ergonominen kyynärsauva estää virheasentojen syntymisen

Kyynärsauvojen on todettu olevan ergonomisesti kainalosauvoja parempia. Oikean mittaisilla ja oikein käytetyillä kyynärsauvoilla vartalo pysyy paremmassa asennossa ja kävely on kyynärsauvoilla kainalosauvoja luontevampaa.

Väärin mitoitetut sauvat voivat kuitenkin muuttaa liikkumisasentoa niin, että käyttäjälle tulee virheasennosta johtuvia lihaskipuja tai muita vammoja. Erityisesti pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettujen kyynärsauvojen hankinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota hyvään ergonomiaan, ja tällöin kannattaakin hakeutua tarvittaessa esimerkiksi Apuvälinekaupan myymälään, jossa ammattilainen auttaa valitsemaan sekä säätämään käyttäjälle hyvän mallin. Pelkän oikean pituuden lisäksi käsikahvojen ja kyynärtuen tulee olla sopivia.

Miten kyynärsauvoilla kävellään?

Kyynärsauvoilla kävellessä on hyvä keskittyä kävelytekniikkaan, ja oikeanlaisen käytön opettelu voi viedä hetken. Kehonhallinnalla ja motoriikalla on suuri merkitys virheasentojen ehkäisyssä. Kävelytekniikkaan vaikuttavat mm. keskivartalon hallinta sekä ryhti. Mitä kauemmin kyynärsauvoja käyttää, sitä enemmän on kiinnitettävä huomiota oikeanlaiseen tekniikkaan.

Kyynärsauvoilla kävely aloitetaan rauhallisesti, jotta tekniikka tulee haltuun eikä keho kipeydy muuttuneesta ergonomiasta. Pyri ottamaan yhtä pitkiä askeleita, ja koita välttää ontumista tai sauvojen varassa hyppelemistä. Kehon paino pidetään kyynärsauvoilla. Ensin siirretään kyynärsauvat noin askeleen verran eteenpäin, jonka jälkeen kipeä jalka voidaan siirtää sauvojen kohdalle. Kipeä jalka jää sauvojen kohdalle, kun terveellä jalalla otetaan askel eteenpäin toisen jalan ohi.

Portaissa etene varovasti, mutta lähes samalla tekniikalla kuin tasaisella. Kyynärsauvojen kanssa portaita ylös mennessä astu aina ensin terveellä jalalla ja siirrä sitten kipeä jalka samalle portaalle, ja päinvastoin portaita alas tullaan kipeä jalka edellä.

Jos käytössä on vain yksi kyynärsauva, pidetään sitä terveen jalan puolella. Tällöin kävellessä kipeä tai vammautunut jalka ja sauvakäsi etenee samanaikaisesti.

Vain kokeilemalla voit löytää itsellesi sopivan kyynärsauvan. Osaava henkilökuntamme auttaa. Tervetuloa myymäläämme!

Ergonomian ja yleisen käyttömukavuuden vuoksi on hyvä kokeilla eri kyynärsauvavaihtoehtoja ennen sauvojen hankkimista. Jos kuitenkin jo tiedät mitä olet hankkimassa, on kyynärsauvojen valinta verkkokaupastamme on erityisen helppoa ja toimitus nopeaa.

Mikäli valitset kyynärsauvoja ensimmäistä kertaa, olet tervetullut Apuvälinekaupan myymälöihin. Osaava henkilökuntamme opastaa teitä mielellään sopivan kyynärsauvan valinnassa. Tervetuloa Tampereen ja Turun myymäläämme tai soita ja kysy lisätietoja verkkokauppavalikoimastamme!