Ostajan opas: Miten valita sopiva nilkkatuki?

nilkkatuki

Kun nilkka venähtää, oikeanlainen nilkkatuki auttaa parantumaan ja helpottaa elämää paranemisen aikana. 

Nilkan lievät vammat ovat yleisiä erityisesti urheilijoilla ja vanhuksilla. Lievä venähdys tai revähdys tulee helposti epätasaisessa maastossa, korkokengillä kävellessä tai tasapainon horjahtaessa.

Toisinaan nivelsiteet ovat myös synnynnäisesti löysät, jolloin nilkan “nuljahdus” on ikävän usein toistuva onnettomuus. Tällöin on hyvä, että lääkekaapista löytyy sopiva nilkkatuki valmiina. Tässä artikkelissa kerromme, miten valitset oikean nilkkatuen.

Milloin nilkan kanssa lääkäriin?

Onnettomuuden sattuessa nilkkavamman laatu kannattaa ehdottomasti tarkistaa lääkärillä. Viimeistään röntgenkuvauksella voidaan varmistaa, että nilkassa ei ole murtumaa. 

Laadukkaat nilkkatuet ja nilkkaortoosit antavat nilkalle tukea ja suojaa, jolloin esimerkiksi venähtäneiden nivelsiteiden paraneminen on nopeampaa ja liikkuminen toipilasaikana helpottuu. 

Miten valita oikeanlainen nilkkatuki?

Nilkkatukien ja nilkkaortoosien tärkein tehtävä on estää nilkan sivuttaissuuntaista liikettä, mallista riippuen rajoittamatta kuitenkaan nilkan muita liikeratoja.

Sopivan nilkkatuen valintaan vaikuttaa sen käyttötarve ja -tarkoitus. Mieti siis ainakin seuraavia asioita:

  • Tarvitsetko tukea loukkaantumisesta parantumiselle vai synnynnäisesti yliliikkuville nivelille?
  • Onko tuen kanssa tarkoitus liikkua aktiivisesti vai joudutko esimerkiksi seisomaan pitkiä aikoja?

Nilkkatukien ja nilkkaortoosien ominaisuudet vaihtelevat suuresti, joten konsultoi oikeanlaisen tuen valinnassa tarvittaessa lääkäriä.

Ohut nilkkatuki ei rajoita liikkumista

Ohuimpia nilkkatukia voi käyttää jopa urheilun aikana, sillä ne eivät rajoita nilkan ja jalkaterän normaalia liikettä. Ne tarjoavat toki kevyimmän tuen, ja ovatkin kätevimpiä silloin, kun venähtäneen nilkan kuntoutus on jo pitkällä, tai urheilussa tarvitaan turvallisuuden vuoksi nivelille tukea.

Esimerkiksi Orthocaren joustavat nilkkatuet nopeuttavat lievän venähdyksen parantumista ja lievittävät kipua antamalla lisätukea, mutta normaali askeltaminen onnistuu hyvin. 

Seisomatyöntekijää helpottaa puristava nilkkatuki, joka lieventää myös jalan turvotusta. 

Tukeva nilkkaortoosi auttaa loukkaantumisesta toipumisessa

Vaikeammissa vammoissa lääkäri voi suositella tukevampaa nilkkaortoosia, joka rajoittaa jalan käyttöä huomattavasti enemmän.

Tukeva nilkkaortoosi on oikea apu esimerkiksi leikkausten jälkeen, nivelsidevammojen hoitoon sekä murtumien jälkeen. Säädettävä tuki starbiloi nilkkaa ja estää pronaation ja supinaation. Toisissa ortooseissa on irroitettava ja kuumalla vedellä kasteltava erikoistukilasta, joka muovautuu lämmitettynä käyttäjänsä anatomian mukaan.

Vamman laadusta riippuen myös L:n mallinen, jalkaterää ja nilkkaa tukeva ortoosi voi olla paikallaan. Se stabiloi nilkan ja jalkaterän ja auttaa pitämään jalan tietyssä asennossa.

Autamme löytämään oikeanlaisen nilkkatuen

Voit tutustua erilaisiin nilkkatukiin heti verkkokaupassamme. Jos et ole varma, mikä nilkkatuki on oikea, autamme mielellämme!

Tule käymään myymälässämme Tampereella tai Turussa, niin etsitään yhdessä tarpeisiisi sopiva tuki.