Ostajan opas: Millainen on hyvä polvituki ja miten sitä käytetään?

polvituki

Polvi on jatkuvan rasituksen kohteena ja altis erilaisille vammoille esimerkiksi vääntymisen, iskun tai pitkäaikaisen rasituksen johdosta. 

Polvituki on loistava apu sekä vaivojen ennaltaehkäisyyn että jo syntyneiden vammojen hoitoon. Tästä artikkelistsa saat neuvoa, miten valitset oikeanlaisen polvituen omiin tarpeisiisi.

Apuvälinekaupan valikoimoimasta löydät laadukkaat polvituet eri tarpeisiin.

Mihin polvituki auttaa?

Polvituki on loistava apu sekä vaivojen ennaltaehkäisyyn että jo syntyneiden vammojen hoitoon. 

Yleisimpiä polven vammoja ovat erilaiset tulehdukset, ristisiteiden, rustojen ja jänteiden vammat, polvilumpion sijoiltaanmeno, nivelrikko ja ympäröivien lihasten tulehdukset tai revähdykset. 

Polvituen tehtävä on suojata polvea ja vakauttaa sitä. Oikeanlainen ja oikean kokoinen polvituki keventää polveen kohdistuvaa kuormitusta, mikä lieventää kipua, laskee turvotusta ja nopeuttaa paranemista tai auttaa esimerkiksi urheilemaan turvallisesti.

Polvituen käyttötarpeesta riippuen voi riittää joustava ja ohut elastinen polvituki, kun taas joskus tarvitaan tukevampaa tukea. Lähes kaikissa tapauksissa on kuitenkin tärkeää, että polvituki ei rajoita polven normaalia liikerataa liikaa, jotta polvi ei jäykisty tuen käytön aikana.

Urheiluun ja arkeen kevyt polvituki

Oikein tuettuna kipeät nivelet ja raajat eivät haittaa arjen askareita ja liikkumista yhtä paljon, sillä nivelen kuormituksen keventäminen ja nivelen toiminnan edistäminen vähentää myös ylipainosta, kulumasta tai vammasta johtuvaa kipua.

Polvituki voi olla paikallaan urheilun tai painonnoston aikana, jos tarvitset lisätukea nivelille. Tällöin hyvä polvituki on ohut ja elastinen eikä estä liikkumista. Kevyimmät polvituet ovat jämäkkää elastaania, ja ne vedetään jalkaan sukan lailla.

Tukeva ortoosi polvivammoista toipumiseen

Lievät urheiluvammat paranevat usein nopeasti hyvin tuettuna, ja akuuttia tai kroonista kipua saa helpotettua tukemalla vaikkapa nivelrikosta, kulumista tai venähdyksestä kärsivää raajaa. 

Polvitukea tai -ortoosia voidaan tarvita myös virheasentojen, lihasheikkouden, leikkauksen tai tapaturman takia.

Polvilumpion kohdille asettuva patellatyyny polvituessa luo hierontavaikutuksen ja tukee nivelten toimintaa. Sivutuellinen polvituki puolestaan estää polven liikkumisen sivusuunnassa. Mikäli liikkuminen on vaikeaa, kannattaa valita tarrakiinnityksillä suljettava polvituki, jota ei tarvitse vetää jalkaan.

Pyydä apua oikean tuen löytämiseen

Mikäli oikean tuen valinta arveluttaa, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Kun vierailet myymälässämme Turussa tai Tampereella, pääset tutustumaan tuotteisiin ja tekemään vertailua ennen ostopäätöstä. Kun tarvitset polvelle lisätukea liikkumiseen tai apua kuntoutumiseen, asiantuntevat myyjämme ovat valmiina auttamaan oikean polvituen löytämisessä.